zondag 2 november 2014

Vele wijze uilen in Theehuis Mon Chouette!


Verslag Workshop ontbijtpresentatie 30 Oktober 2014.


Locatie: Theehuis Mon Chouette Leusbroekerweg 25 b Leusden.
Met een gevarieerd gezelschap in dit verslag ook de introductie rond, leuk om te lezen waar de aanwezigen vandaan komen en welke werkzaamheden zij verrichten:

-         Hilly Walet, gastvrouw theehuis en B&B Mon Chouette, Leusden. 10 jaar geleden op de plek begonnen (boerderij, stal weiland), werkzaamheden nog in combinatie met kapsalon. Al snel na de aankoop van het perceel het verzoek ingediend voor terras, later overeengekomen tot theetuinvergunning. Het terras biedt plaats aan 120 plaatsen, in hoogseizoen met een team van 10 mensen werkzaam. Het theehuis ligt aan de Grebbelinie en Grebbeliniepad, welke nu meer opvallend in oog wordt gebracht. Veel wandelaars, fietsers, toeristen all over the world, maar ook zakenlui die de B&B’s voor seminars willen huren. Hilly heeft haar horecavergunning. Mon Chouette is als naam gebaseerd op een samentrekking van steenuil (zie de vele uilen in het verblijf) en de mon chou (specialiteit). Letterkundig klopt dit niet helemaal en daar wordt ze soms door gasten op gewezen. Bijzonder is de rabarber monchoutaart waar mensen speciaal voor komen of op bestelling afhalen. Hilly bakt soms 30 taarten per dag, gewoon in 1 oven en brood bakken doet ze ook gewoon... Het schoonmaakwerk voorde B&B ’s besteedt ze uit. Het theehuis is vanaf oktober gesloten tot 1 april, maar dan wel voor groepen beschikbaar/op afspraak.



 Paul en Coby Pas, met pensioen maar met hele gevulde dagen! Beiden werken in de B&B De Passage in Driebergen, 2 kamers in huis en reservekamers elders in dorp. Hebben veel plezier en ervaring in gastvrijheid (cruises), streven naar  4-5 sterren ontbijten in Hotelbranche. Gasten kunnen bij hun in de kamer/keuken ontbijten, veel aandacht aan besteed. Daarnaast doen ze vrijwilligerswerk voor
mensen met beperking, zingt Paul in Shantykoor en is Coby ook actief in Zeepkettingen maken.

Astrid v Bennekom, B&B Boerderij de Zalm, Schalkwijk, B&B en ruimte voor relax en mindfulness, mensen die willen ontstressen. Extra ruimte aan huis welke voor kleine groepen of op afspraak kan worden verhuurd. Aansluiting bij Seats4 silene.

-         Elly van Leeuwen, samen met Wim beheren zij B&B Klein Groenbergen Leersum 6 jaar, 2 appartementen. Zij staat bekend om haar ontbijtkist welke zij op haar eigen transportkar brengt. Sinds dit jaar in mei ook gestart met natuurkampeerterrein Klein Groenbergen, met alweer 600 kampeerders. Ook ‘eventjes’ een Rustpunt neergezet en Mini Bieb.


-        Heleen Janssen, B&B Jansbeek, Arnhem. 2 gastenkamers in Huis met trappen. Heleen bemerkt hiervan de keerzijde; wat rug en armpijn van trappenlopen. Suggesties zijn aangedragen. Heleen houdt van haar werk, is er full time mee bezig naast haar gezin. Haar zelfgemaakte brood met ingrediĆ«nten van leveranciers in omgeving zijn super en bekend bij haar gasten. Dienbladen met ontbijt zijn als een kleurenpalet.

-        Nannie van Deelen, B&B De Willemshoeve, Wageningen, B&B en zorgboerderij En Rustpunt. Het vraagt aanpassing en flexibiliteit maar al deze doelgroepen vinden hun plek en gaan samen. Wij komen hier graag eens kijken! Opening is gebeurd door Mies Bouwman.

-        Wietske Stap, B&B De Uitstap, Nieuwegein, een starter, al in try out qua verhuur maar binnenkort in het echt! Logies aan huis 2 personen.

-       Antoinette van de Horst, gast van Elly en Laura, werkzaam voor Terecht Anders,ondernemersvereniging in Kromme Rijnstreek, oog voor detail, dol op koken en recepten.

-        Ellen Fokker, B&B Plus Oultre, Hooiberghuttten en Rustpunt. Beiden lopen goed, rustpunt is dit jaar erbijgekomen. Locatie is in Nieuwer ter AA, Groene Hart.

-        Clemence Culinaire, Wijk bij Duurstede, geeft tal van workshops, koken, tapas, bonbons, maar komt ook bij jou aan huis de lunch of diner brengen.

-       Moos de Rijk, Utrecht, na kinderopvang teruggestapt naar ‘oude baan’ stylen en restylen, oog voor natuur, pimpen van oude meubelen, stofferen!


-       Laura Vercammen 8 jaar lang Eigenaresse B&B Houten, van huis uit tuinontwerpster, B&B is verkocht, had 2 appartementen, houdt van creatief bezig zijn in breedste zin van het woord, houdt van de mens, de kunst en schoonheid.

 Met alle aanwezigen alle tips en trucs uitgewisseld om presentatie in ontbijt in fris jasje te houden:





Hilly Walet; ontbijt aanbrengen op plateaus, rond of vierkant.



Moos:  Werkt en pimpt met Natuur; Dit keer met plakken of schijven (berken)stammen.
Gelijmd rondom waxinelichtje, leuk theelicht!
Grote boomschijf met gat erin om schaal in te zetten.
Hierop kan ook met krijtbordverf een schoolbord van worden gemaakt.

Restpotten van glas voortaan bewaren ; deksels en pot verven of spuiten met verf.
Deksels beplakken met themapopppetjes of ander klein goed.
Placemats van landkaart, fietskaart; met tafelzeil een stevig geheel van maken. Dit kan in verschillende formaten. Of puntzakjes hiervan maken voor rest stukken tafelafval. enz!

Heleen: Prachtige foto’s van dienbladen met servieswerk passend op dienblad. Biedt (in overleg) een proeverij ontbijtje, zo gepresenteerd dat het altijd uitnodigt tot eten. schaal te presenteren 
Zeer leuk; Een spreuk van Loesje op het dienblad in houder!

Antoinette:  Leuk waren haar zelfgemaakte papieren kaartjes in thema kersentijd, kers van stof op papier geplakt. Haar tip; de bordjes met spreuken. Goed voor bijzondere gelegenheden en dus op zoek naar oud servies!


Spreuken doen het sowieso goed; Tip met magneet letters een spreuk of woord weergeven op bord of elders.

Clemence :Heeft in eigen huis diverse lampen bewerkt met acrijlverf met een aardse kleur wat een veel prettiger sfeer geeft.

Astrid bracht in dat zij voor haar gasten s avond nog lekker thee neerzet van “Slaap lekker” wat wordt gewaardeerd.

Elly gaf een  demonstatie over haar ontbijtkist gebracht op haar transport kar om klachten in rug of armen te voorkomen. Gasten vinden het geweldig en maken er foto’s van. Sommigen pakken de kist zelf uit anderen laten haar dit doen. Een volledig compleet ontbijt met gebruik van allerhande serviesgoed zit erin. Aangevuld met een briefje; pak hier je glimlach (waar vele gasten doen) Idee; www.nancypeeters.nl is dit super. Elly en Wim hebben het draaiplateau van Ikea verpersoonlijkt; gaten erin voor de kleine schaaltjes. Elly werkt niet met verpakkingsmateriaal. Honing wordt in sticks aangeleverd (afkomstig van een imker) en haar servetten staan in een glas.




-Elly en Laura bedanken ieder voor hun input en als toetje deelt Elly haar recept voor pompoencake uit. 

Het was weer te leuk om te missen!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten